Ništa komplicirano

Iskoristite višak zrelih banana i napravite ovaj sočni kolač

Ako nemate dane na raspolaganju za čekanje da banane konačno posmeđe, možete ih prethodno kratko ispeći u pećnici ili ih zatvorite u papirnatu vrećicu zajedno s jabukom pa ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata.
Lifestyle / Hrana | 23. 11. 2023. u 15:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko je kuhara, toliko je i recepata za popularni banana bread, slasticu koja je ujedno i kruh i kolač, idealna za kombiniranje s sa slatkim namazima ili toplim napicima.

Recepti ne traže komplicirane sastojke, a osim zrelih banana možete dodati i omiljene orašaste plodove, kakao, sjeckanu čokoladu ili suho voće, piše Punkufer.

Ako nemate dane na raspolaganju za čekanje da banane konačno posmeđe, možete ih prethodno kratko ispeći u pećnici ili ih zatvorite u papirnatu vrećicu zajedno s jabukom pa ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Višak zrelih banana sačuvajte tako da ih narežete na ploške i zamrznete u plastičnoj vrećici pa iskoristite za superkremaste smoothieje.

Sastojci za banana bread:

3 zrele banane
120 g maslaca
150 g šećera
2 velika jaja
190 g brašna
1 žličica sode bikarbone
½ žličice soli
½ žličice ekstrakta vanilije
115 g oraha
100 g grožđica

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Maslac izvadite iz hladnjaka i ostavite ga da omekša. Jaja lagano istucite

Namastite i pobrašnite kalup za kruh. Na tavi lagano propržiti orahe uz stalno miješanje da ne zagore. Grubo nasjeckajte i ostavite da se ohlade.

U zdjeli pomiješajte omekšali maslac i šećer. Zgnječite banane vilicom i dodajte ih u zdjelu zajedno s 2 jaja, miksajući dok se ne sjedine.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol pa dodajte tijestu.

Dodajte i vaniliju i orahe pa ulijte u namašćeni i pobrašnjeni kalup. Pecite 55-60 minuta ili dok umetnuta čačkalica ne izađe iz kolača čista. Ostavite u pećnici 10 minuta pa izvadite na rešetku pećnice da se ohladi.

Kopirati
Drag cursor here to close